Skip links

Kuljetusrinki luottaa tekoälyyn jätemateriaalien lajittelussa

Kuljetusrinki Oy on tilannut tekoälyyn perustuvan automatisoidun robottilajittelulinjan jätteiden käsittelyä varten TEREX-konserniin kuuluvalta ZenRoboticsilta. Uuden lajittelulaitoksen on tarkoitus olla käynnissä kesällä 2023.

Uuden lajittelulinjaston prosessi lähtee liikkeelle yksinkertaisesta esiseulontavaiheesta, jossa erotellaan hienojakeet sekä keveät materiaalit. Tämän jälkeen muu materiaali siirretään suurikokoiseen syöttöbunkkeriin, josta se annostellaan automaattisesti ja tasaisena virtana useille lajitteluroboteille. Autonomiset ja tekoälyyn perustuvat robotit kykenevät lajittelemaan muun muassa:
● puhdasta sekä käsiteltyä ja painekyllästettyä puuta
● ei-magneettisia metalleja, kuten alumiinia, kuparia, messinkiä sekä ruostumatonta terästä
● kovamuoveja, kuten polyeteeniä ja polypropeenia
● kiviaineksia
Lähtökohtaisesti robotit voidaan opettaa tunnistamaan ja lajittelemaan lähes mitä tahansa materiaaleja. Robottien nopeus on yli 6000 poimintaa tunnissa. Yksittäisen poimittavan kappaleen paino voi olla jopa 30 kiloa.

”Korkea kierrätysaste, energiatehokkuus ja hiilidioksidipäästöjen vähentäminen ovat erittäin tärkeitä sekä asiakkaillemme että meille. Tämän investoinnin myötä autamme asiakkaitamme parantamaan heidän jätehuoltonsa kierrätysastetta, vähentämään päästöjä ja saavuttamaan EU:n kierrätysastetavoitteet. Parannamme siis ympäristöä aktiivisella hiilikädenjäljellä, emmekä vain vähennä hiilijalanjälkeä. Tämä on päätavoitteemme ja olemme siitä ylpeitä”, sanoo Kuljetusringin hallituksen puheenjohtaja Jukka Aro.

Järjestelmää on mahdollista käyttää ympärivuorokautisesti. Tekoälyrobotit toimivat itsenäisesti tyhjentäen syöttöbunkkeria koko päivän – ja jatkaen ahkerasti läpi yön, kun ihmistyöntekijät jo ovat lepäämässä.
”Uskon turvalliseen ja moderniin teolliseen työpaikkaan, jossa automaatiota käytetään mahdollisimman laajasti. Robotit tekevät lajittelusta turvallista. Panostamme tähän erittäin paljon, koska turvallisuus tarkoittaa myös tehokkuutta. Koko työyhteisömme on erittäin ylpeä päätöksestämme hankkia tätä uusinta teknologiaa. Kukapa ei haluaisi työskennellä yrityksessä, jossa tekoälyrobotit tekevät likaiset, tylsät ja vaaralliset työt?”, työnjohtaja Sami Aro toteaa.

Kuljetusringin järjestelmää voidaan helposti käyttää myös uusien teknologioiden testaamiseen, sillä se tulee sijaitsemaan vain muutaman minuutin ajomatkan päässä ZenRoboticsin tiloista Aviapoliksessa, lähellä Helsinki-Vantaan lentoasemaa.

Kuljetusrinki Oy on saanut projektiin NextGenerationEU-rahoitusta.

🍪 Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttäjäkokemusta sivustollamme.