0400 479 346
Ota yhteyttä lomakkeella
Vastuullisuus Vastuullisuus

Vastuullisuus

Vastuullisuus on erittäin keskeisessä osassa jätehuoltoyritysten toimintaa, sillä alalla toimiminen liittyy suoraan ympäristöön, kestävään kehitykseen ja yhteiskunnalliseen hyvinvointiin. Teemme ja päivitämme vuosittain vastuullisuusraporttiamme, jossa kerromme vastuullisuustoimiemme edistymisestä erilaisin mittarein. Vastuullisuusraportointi auttaa lisäämään toimintamme läpinäkyvyyttä ja luottamusta asiakkaiden, sidosryhmien ja viranomaisten keskuudessa.

Arvot toiminnan ohjenuorana

Kuljetusringin arvot muodostuvat rinki-sanan kirjaimista: rehellinen, intohimoinen, nopea, kannattava ja inhimillinen. Arvomaailmamme on kytkeytynyt olennaiseksi osaksi vastuullisuusajatteluamme. 

Rehellisyys on keskeinen vastuullisuuden elementti. Jätehuoltoyrityksen tulee olla avoin hyvin laajasti toiminnastaan, raportoinnistaan ja tavoitteistaan. Rehellisyys tarkoittaa myös sitoutumista eettisiin standardeihin. Intohimoinen suhtautumisemme ympäristöasioihin ajaa meitä kehittämään innovatiivisia kierrätys- ja jätehuoltoratkaisuja. Tästä konkreettisena esimerkkinä toimii meidän mittava investointimme robotisoituun jätteidenlajittelulaitokseen. Nopeus tarkoittaa meidän toiminnassamme nopeaa reagointia asiakkaidemme tarpeisiin sekä sopeutumista muuttuvaan toimintakenttään. Kannattavuus on perusta vastuulliselle toiminnalle. Ilman taloudellista vakautta yritys ei voi panostaa pitkäaikaisiin vastuullisuustavoitteisiin. Inhimillisyys näkyy meillä työntekijöiden hyvinvoinnin huomioimisessa, kuten turvallisen työympäristön ja asianmukaisten koulutusten tarjoamisessa.

Me Kuljetusringillä haluamme varmistaa, että toimintamme ei aiheuta ylimääräistä kuormitusta luonnolle ja myös, että toiminnassamme on huomioitu vaadittava työturvallisuus sekä turvallisuusriskien minimointi myös asiakkaidemme ja yhteistyökumppaniemme suuntaan. Meillä on käytössä ISO 9001, ISO 14001 ja ISO 45001 standardit, jotka tukevat vastuullisuustyötämme tarjoamalla selkeitä periaatteita ja vaatimuksia laadunhallintaan, ympäristönhallintaan ja työturvallisuuden hallintaan. Näiden sertifikaattien avulla pystymme osoittamaan muun muassa asiakkaille, yhteistyökumppaneille ja viranomaisille, että toimimme järjestelmällisesti ja vastuullisesti.

Olemme huomioineet toiminnassamme yhteiskuntavastuullisuuden eri osa-alueet. Pidämme huolta taloudellisen vastuullisuuden periaatteiden täyttymisestä optimoimalla jätehuoltoprosesseja esimerkiksi keräyslogistiikan suunnittelulla. Päivitämme jatkuvasti ajoreittejämme muuttuvien tilanteiden mukaan. Hinnoittelemme palvelumme vastuullisesti siten, että ne kattavat kustannukset ja mahdollistavat investoinnit, mutta ovat sekä kilpailukykyisiä että kohtuullisia asiakkaillemme.

Ympäristövastuullisuuden saralla tuemme kiertotaloutta muun muassa investoimalla modernia robotiikkaa hyödyntävään jätteidenlajittelulaitokseen, jolla parannetaan kierrätysastetta. Ohjaamme omalla toiminnallamme jätteitä jätehierarkian mukaisesti mahdollisimman paljon kierrätykseen ja vähemmän jätteenpolttoon. Päästöjä vähennämme muun muassa optimoimalla logistiikkaa ja käyttämällä modernia, vähäpäästöistä kalustoa. Seuraamme ja mittaamme tuotantolaitostemme ympäristökuormitusta, mittaamme toimintamme hiilijalanjälkeä ja käsittelemme jätemateriaaleja lain ja säädösten mukaisesti. Hankkimamme sähkö on uusiutuvista lähteistä valmistettua. Teemme lisäksi säännöllisesti ympäristövaikutusten arviointeja.

Sosiaalinen vastuullisuus näyttäytyy meillä panostamisena henkilöstömme hyvinvointiin, työturvallisuuteen ja koulutuksiin sekä jakamalla tärkeää tietoa robottilajittelusta ja kierrätyksen tärkeydestä yhteistyökumppaneille ja sidosryhmille. Teemme säännöllisesti safety walk -kävelyitä, joissa tunnistamme mahdollisia riskejä ja puutteita. Ceriffi Check -järjestelmästämme voimme seurata työntekijöidemme ilmoituksia muun muassa ”läheltä piti” -tilanteista. Noudatamme kaikessa toiminnassa lakeja, säädöksiä ja standardeja. Vaadimme asianmukaisten suojavarusteiden käyttöä laitoksillamme sekä työntekijöiltämme että ulkopuolisilta kumppaneiltamme. 

Koulutamme henkilöstöämme säännöllisesti muun muassa ensiapu- ja alkusammutustaitojen osalta. Paloturvallisuuteen panostaminen näkyy Kuljetusringillä myös vastaanottotarkastuksilla ja jätemateriaalien koneellista käsittelyä edeltävällä epäpuhtauksien poistolla. Otamme vastaan materiaaleja vain luvissa olevien jätejakeiden ja -määrien puitteissa. Panostamme materiaalien kiertonopeuteen – emme suotta seisota jätekasoja paikoillaan. Seuraamme laitostemme jätekasoja ja laitteita lämpökameroilla, joilla pyrimme ennakoimaan tulipalotilanteita. Ylläpidämme tietysti myös laitostemme siisteyttä.

Hyötyrinki

Materiaalivirtojen kasvun myötä teimme suurinvestoinnin huippumodernilla tekoälyllä ja lajittelurobotiikalla varustettuun Hyötyrinki-jätteidenlajittelulaitokseen. Sen avulla voimme tuoda tehokkuutta ja turvallisuutta lajitteluprosessiin ja samalla auttaa asiakkaitamme saavuttamaan heille asetetut kierrätystavoitteet.

Robotiikka mahdollistaa useita ekologisia hyötyjä, kuten jätemateriaalien tarkemman lajittelun, jolloin suurempi osa jätteestä saadaan kierrätettyä. Lajittelurobottimme pystyvät erottelemaan haastavia jätejakeita, joita manuaalisesti olisi vaikea käsitellä. Taloudellisesta näkökulmasta lajitteluprosessi on nopeampaa ja tarkempaa, mikä parantaa tuotannon tehokkuutta. 

Tässä on ehdottomasti kyse investoimisesta tulevaisuuteen – robotiikan käyttöönotto on pitkäaikainen sijoitus, joka korottaa kilpailukykyämme ja tukee imagoamme. Sosiaalisesta näkökulmasta lajittelurobottien käyttö parantaa työntekijöidemme työskentelyolosuhteita muun muassa fyysisen kuormituksen osalta. Vaikka robotiikka vähentää manuaalista lajittelutyötä, se luo samalla uusia työtehtäviä muun muassa huoltojen, ohjelmointien ja robotiikan operoinnin parissa. Uudet teknologiat vaativat koulutusta, mikä kehittää työntekijöidemme osaamista ja uramahdollisuuksia. Lajittelurobotiikka tuottaa tarkkaa dataa jätevirroista ja kierrätysprosesseista, mikä mahdollistaa avoimempaa raportointia ja seurantaa.

Kiertotalous kannattaa

Kiertotalous on nykyaikaa ja tulevaisuutta. Se korvaa perinteisen lineaarisen talouden ajattelun mallilla, jossa materiaalit ja tuotteet kierrätetään ja hyödynnetään uudelleen. Kiertotalous edistää uusiutuvien materiaalien käyttöä ja vähentää jätteen syntymistä, mikä auttaa hillitsemään ilmastonmuutosta ja biodiversiteetin köyhtymistä. Monet yritykset ja organisaatiot ovat ottaneet kiertotalouden periaatteet osaksi toimintaansa, ja tämä näkyy esimerkiksi kierrätysmateriaalien käytön lisääntymisenä tuotteissa ja vaatimuksissa. Kiertotalous on yhteinen haaste ja tuo yhteen yrityksiä, julkista sektoria, tutkimuslaitoksia sekä kansalaisia, mikä vahvistaa yhteistä vastuullisuutta ja mahdollistaa laaja-alaisia ratkaisuja.

Kiertotalouden täysimittainen toteuttaminen vaatii merkittäviä investointeja muun muassa infrastruktuuriin, tutkimukseen ja koulutukseen. Perinteisten asenteiden muuttaminen vie aikaa. Tarvitsemme kotimaahan myös merkittävästi enemmän investointeja valmistavaan teollisuuteen, joka käyttää jätepohjaisia materiaaleja raaka-aineinaan erilaisissa prosesseissa. Tarvitsemme lainsäädännöltä ennakoitavuutta, jolloin investoinnit eivät eräänny ja vanhene jo rakennusvaiheessa. Myös investointien lupa- ja valitusmahdollisuuskäytäntöjä tulee kehittää ja parantaa, mikä parantaa mahdollisuuksia saada investointeja.

Kiertotalouskeskustelua käydään enenevissä määrin globaaleissa foorumeissa kestävän kehityksen tavoitteiden rinnalla. Globaalit kiertotalousmarkkinat ovat kasvussa. Digitalisaatio ja tekoäly ovat vasta lyömässä itseään läpi kiertotaloustoimintaan. Nämä tekijät mahdollistavat huimien kehitysaskeleiden ottamisen muun muassa resurssien käytön ja materiaalivirtojen reaaliaikaisen seurannan osalta. 

Kiertotalouden palvelumallit ovat selkeästi nousussa, vaikkakin meillä Suomessa valitettavan hitaasti. Näitä palvelumalleja ovat tuotteiden vuokraus, leasing ja yhteiskäyttö. Nämä vähentävät omistamisen tarvetta ja edistävät resurssien jakamista. Lainsäädäntö tulee puuttumaan tuotteiden elinkaareen, ja tulemme varmasti näkemään tulevaisuudessa enemmän yrityksiä, jotka keskittyvät tuotteiden korjauksiin ja uudelleenkäyttöön. Modulaariset tuotteet, joiden osia voi vaihtaa, ovat jo nyt kasvava trendi. On olemassa jo nyt paljon yrityksiä, jotka myyvät käyttöoikeuksia tuotteisiin omistamisen sijaan, mikä motivoi valmistajia suunnittelemaan kestävämpiä ja pitkäikäisempiä tuotteita.

Kotimainen ja EU-tason lainsäädäntö ohjaavat niin yksilöitä kuin yrityksiä vähentämään jätettä ja lisäämään kierrätystä. Tuottajavastuun laajentaminen on velvoittanut yhä enemmän yrityksiä kantamaan vastuuta tuotteidensa koko elinkaaresta. Lainsäädännöltä tarvittaisiin nykyistä enemmän kannustimia kestävään toimintaan, kuten kierrätysmateriaalien käytön tukemiseen tai neitseellisten raaka-aineiden verotukseen. Näillä teoilla pystytään lisäämään kiertotalouden houkuttelevuutta.  

Nuoremmat sukupolvet ovat yhä tiedostavampia kuluttajina. He arvostavat aikaisempia sukupolvia enemmän kestäviä tuotteita ja palveluita, mikä parantaa varmasti kysyntää kiertotalouden periaatteiden mukaisille ratkaisuille.

Kestävää jätehuollon kumppanuutta tänään ja huomenna

Me Kuljetusringillä haluamme palvella nykyisiä asiakkaitamme entistä monipuolisemmin ja tarjota myös uusille asiakkaille kilpailukykyisen jätehuollon palvelukokonaisuuden tehokkaasti ja turvallisesti – moderneihin teknologioihin tukeutuen ja huomisen puolelle tähystäen. Jatkamme uuden robottilaitoksemme kehittämistä tavoitteenamme kasvattaa kierrätykseen päätyvän jätteen määrää. 

Seuraamme laajemminkin teknologian ja digitalisaation hyödyntämismahdollisuuksia toiminnassamme. Erityisesti tekoälykehityksessä mukana oleminen on meille ensiarvoisen tärkeää. Etsimme vähäpäästöisempiä kuljetusratkaisuja muun muassa ajoneuvojen käyttövoiman osalta. Panostamme henkilöstön sekä asiakkaiden ja sidosryhmiemme koulutukseen. Seuraamme aktiivisesti alaamme liittyvän lainsäädännön kehittymistä. Viestimme muutostarpeista myös sidosryhmiemme suuntaan. Panostamme henkilöstömme työturvallisuuteen ja -viihtyvyyteen esimerkiksi erilaisilla yhteisillä tapahtumilla.